La personalitat d’una terra es construeix damunt de molts pilars. La gent, la història, l’entorn, el clima, els costums… i, sense cap mena de dubte, els llocs que els seus habitants han sabut crear en el seu dia a dia. Al voltant d’aquesta idea ha nascut la iniciativa Comerços emblemàtics de les Illes Balears, un projecte que reuneix al seu lloc web els comerços tradicionals que, per una o altra raó, enriqueixen el llegat patrimonial dels diferents municipis de les illes.

Sant Josep de sa Talaia ha estat un dels participants pioners a contribuir amb els primers noms a incloure en aquest catàleg virtual de promoció i reconeixement del comerç local. Noms que, a Sant Josep, representen molt més que un establiment, tot atresorant una llarga trajectòria que travessa vàries generacions i que representa i defensa l’essència del comerç de proximitat.

El lloc web es va enriquint amb noves incorporacions, però ja hi consten cinc comerços de Sant Josep, carregats de història: Can Jordi, Can Pep Xica, Can Pou, Can Reial y Can Ros.

Can Jordi

Can Jordi té més d’un segle d’història com a botigueta de carretera que, com era habitual antigament, tenia un bar integrat a l’interior del local. Un retornat d’Amèrica, Vicent Puvil, el va obrir durant els anys 20 del segle passat per tal de proveir durant tot l’any allò que els veïns necessitessin, i també per tal d’oferir una aturada al camí als pagesos que transitaven per l’antic camí des Cubells. El 1940, el van llogar els padrins de l’actual propietari, Vicent Marí, que van acabar adquirint-lo i batejant-lo com a Can Jordi. El fet que la seva activitat tradicional s’hagi sumat a la celebració de concerts de música en viu, ha convertit el local en un punt de reunió de gent de totes les edats i procedències que comparteixen la passió per la música, una circumstància que ha acabat per redefinir el nom a Can Jordi Blues Station.

Com arribar?

Can Pep Xica

Can Pep Xica és al km 9 de la carretera de Sant Josep a Vila. És un petit negoci familiar que va obrir com a botiga on s’hi podia comprar una mica de tot, des de productes del camp fins a articles per a la llar, als quals s’hi ha sumat, actualment, la venda de gas butà. Toni Tur Ribas va obrir el local el 1950 en un espai de la seva pròpia casa. Un any més tard, la seva filla Maria Tur Marí va agafar el relleu i avui són les netes les que continuen el llegat amb un tracte familiar i proper, al mateix lloc on hi ha la casa familiar.

Com arribar?

Can Pou

Can Pou es troba situat al centre del poble de Sant Josep, al costat de l’església. Na Margalida, la seva fundadora, vivia a Can Pou, casa situada en una part del nucli històric de la població, que fins i tot va arribar a ser dibuixada per l’Arxiduc Lluís Salvador d’Àustria-Toscana juntament amb el temple i dues cases més. La seva afició als bordats, que practicava a la porta de casa amb les seves veïnes, va acabar captant l’interès dels turistes, cada cop més nombrosos, que van començar a comprar-li les seves creacions. El 1961 va obrir el seu primer comerç, un petit quiosc que venia records, utensilis per a platja i tovalloles de punt canari. El 1975 es van traslladar a la seva ubicació actual, on va començar a vendre calçat, joguines, objectes de regal i papereria, incorporant, el 1987, una secció de fotografia.

Com arribar?

Can Reial

Can Reial se situa al nucli urbà d’Es Cubells, juntament amb el restaurant propietat de la mateixa família. El negoci comença a funcionar com a botiga bar el mateix any en què es consagra l’església del poble, el 1958. Bartomeu Marí i la seva esposa Maria, venien productes a granel i de primera necessitat, tot i que mica en mica van anar ampliant l’oferta. El 1980, el bar i la botiga es separen físicament, i des de llavors, ha estat parada habitual de famosos com ara Linda Evangelista, Naomi Campbell, Ursula Andress, Raphael i tants d’altres que, en un moment o altre, han tingut residència a la zona.

Com arribar?

Can Ros

Can Ros comença a funcionar el 1960 a Can Bellotera. El pare de l’actual propietari, en Juan Guasch, va començar a vendre carn de porc i de xai a l’ombra d’una figuera, equipat amb uns ganivets i una petita cambra frigorífica. Amb el temps es van incorporar al negoci el seu fill Toni i la seva esposa Catalina, que van adquirir el local actual, al mateix barri. Avui, Can Ros és conegut per la seva àmplia selecció de carns d’origen local i pel fet d’elaborar les seves pròpies sobrassades i botifarres. Compta amb una assortida selecció de productes gurmet, apart de la xarcuteria selecta i els formatges artesans.

Com arribar?

La fotografia de portada ha estat extreta del grup de Facebook ” Fotos Eivissa Antiga“, sense autoria.