Encara que la declaració de la renda es presenti a la primavera, moltes accions realitzades abans de desembre poden influir significativament en l’import a pagar. Cada situació és única.  Aquí tens alguns consells clau per a optimitzar la teva planificació fiscal de l’IRPF 2024 abans que finalitzi l’any:

1. Deduccions per inversió en habitatge habitual

Si vas adquirir el teu habitatge habitual abans de l’1 de gener de 2013 pots realitzar amortitzacions anticipades de la teva hipoteca per a reduir interessos i estalviar en l’IRPF. Si compleixes amb els requisits, pots desgravar un 15% del que hagis pagat en 2024.

2. Revisa els teus ingressos i ajusta les retencions

Si has tingut un augment d’ingressos durant l’any, pot ser recomanable ajustar les teves retencions fiscals per a evitar sorpreses en la declaració. Augmentar lleugerament les retencions ara pot evitar un pagament elevat d’impostos en fer la declaració de la renda.

  1. Aportacions a plans de pensions

Les aportacions a plans de pensions són una de les formes més efectives de reduir la teva base imposable. En 2024, el límit de deducció continua sent de fins a 1.500 euros (segons la normativa espanyola). A més, si el teu cònjuge no treballa o té ingressos baixos, pots aportar fins a 1.000 euros en el seu nom i deduir-lo també.

  1. Compensa pèrdues i guanys patrimonials

Si has tingut guanys en inversions (accions, fons d’inversió, etc.), intenta compensar-les amb pèrdues d’altres actius abans que acabi l’any. Això reduirà l’impacte fiscal de les teves inversions. Pots compensar les pèrdues d’exercicis anteriors també.

  1. Donacions a ONGs

Les donacions a organitzacions benèfiques compten amb deduccions fiscals. A Espanya, pots deduir fins a un 80% dels primers 150 euros donats, i un 35% de l’import restant. Aquesta és una excel·lent manera de reduir la teva càrrega fiscal mentre dones suport a una bona causa.

  1. Deduccions per aportacions a familiars amb discapacitat

Si tens familiars amb discapacitat al teu càrrec, assegura’t d’aprofitar les deduccions disponibles. Les deduccions poden ser substancials i reduir considerablement la teva factura fiscal.

  1. Deduccions per fills a càrrec

Si tens fills menors o dependents, assegura’t d’aprofitar totes les deduccions disponibles, incloent-hi les deduccions per maternitat, guarderies o fills amb discapacitat.

  1. Inverteix en eficiència energètica

Si has fet reformes en el teu habitatge per a millorar l’eficiència energètica, podries beneficiar-te de deduccions fiscals. Aquestes deduccions varien segons el tipus de millora, com a instal·lació de panells solars o sistemes de calefacció més eficients.

  1. Control d’ingressos variables

Si tens ingressos variables (per exemple, primes o comissions), avalua si pots diferir part d’aquests ingressos per a 2025. Això pot evitar que superis un tram impositiu més alt en 2024 i et permeti pagar menys imposats.

  1. Revisa possibles deduccions autonòmiques

Cada comunitat autònoma pot oferir deduccions addicionals a nivell regional, com per naixement de fills, lloguer d’habitatge o inversió en empreses locals. Revisa la normativa de la teva comunitat per a assegurar-te d’aprofitar aquestes oportunitats.

  1. Regularització de situacions familiars

Si t’has casat, separat o has tingut fills en 2024, assegura’t d’actualitzar la teva situació fiscal, ja que això pot impactar les deduccions i bonificacions a les quals tens dret.

  1. Estalvia en productes financers eficients

Considera invertir en productes financers que ofereixin avantatges fiscals, com a plans d’estalvi a llarg termini o fons d’inversió, que permeten diferir el pagament d’impostos fins que retiris els fons.